8 Ekim 2011 Cumartesi

""Turunc Macunu""Kibirisa ozgu macun""

 15 -adet büyüklükte turunç.
 1- kg. toz şeker
. 1- limon suyu.
 YAPILIŞi;
Turunçlar yıkandıktan sonra dış yüzeyleri rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir. Alt ve üstlerinden biraz kesilip turuncun büyüklüğüne bağlı olarak 6 veya 8 dilime ayrılan kabuklar elle soyulur
 Bu kez de iç kabuklarının fazlası bıçak yardımıyla alınır. Bu şekilde hazırlanan turunç dilimleri yorgan iğnesine geçirilmiş ipe dizilir.
Plastik bir kabir icerisinde su koyunuz dizilmis turunc kabuklarini suyun icerisinde 3.4 gun hergun bu suyun günde iki veya üç kez değiştirilmesi turunçların acılığının daha çabuk gitmesini sağlayacaktır. Tercihen bakır yoksa da emaye bir tencereye şeker ve onun seviyesine gelecek kadar su koyulup kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca bir iki karıştırılıp şekerin erimesi sağlandıktan sonra fazla suları süzülmüş turunç dizileri içine atılır ve orta ateşte turunçlar şurubu içine çekene dek kaynatılır. Arada bir alt üst edilen turunçların şurubunu içine aldığını gördükten sonra limon suyu veya limon tuzu (1/2 çay kaşığı) ilave edilip bir iki taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır. Soğuduktan sonra ipleri kesilip çıkarılır ve temiz cam kavanozlara boşaltılır. Evinize misafir gelen dostlarinize 1 bardak suyun yaninda macun ikram edebilirsiniz canlarim hepinize afiyet seker olsun kibrisa ozgu bir macun tarifi olan bu nefis macunu sizlerinde denemenizi tavsiye ederim hayirli geceler dilerim sevgiler:))

1 yorum:

maria dedi ki...

foarte bun
mari