23 Ekim 2012 Salı

""Ev Yapimi Baklava"""

Hamurun hazırlanması: Mermer mutfak tezgâhı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 800 gr. ekstra unu tepeleme döküp ortasını havuz gibi açın. İçine 300 gr. (yaklaşık 1.5 su bardağı) su, 15 gr. tuz ve 3 adet yumurtayı koyun; karışımı içten dışa doğru yoğurarak hamur tutun. Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak yumuşatılabilir,fakat sert hamurun baklavası daha makbuldür biraz açımda zorlanırsınız fakat daha gevrek ve lezzetli olur. Yoğurma sırasında arada bir elinizi ıslatarak hamurun kurumasına meydan vermeyin. Ellerinizin içi ile hamuru bir ileri bir geri bastırarak yayın; yaklaşık 50-60 cm. boyunda uzunca ovale yakın bir şekle sokun. Hamuru iki ucundan içe doğru katlayın; üzerini nemli bir bez ile kapatıp 15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru, iki elinizin avuç içleri ile, sürekli uzunlamasına, çok kuvveti ve hızlı olarak bastıra bastıra yoğurup tekrar aynı şekilde katlayın; nemli bez altında 15 dakika kadar daha dinlenmeye bırakın. İki kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru yuvarlaya yuvarlaya düzgün, ince uzun bir silindir şekline sokup bıçak ile ikişer parmak boyunda 15-20 eşit parça halinde kesinyaklaşık 50-55gr. Hamurun açılması: Bundan sonraki aşamalarda, yani hamur açma işlemlerinde size buğday nişastası gerekecek. 400 gr. nişasta yeterlidir. Kesik kısımları alt ve üste getirerek, hamur parçalarını hafifçe nişastalayın. Sonra tezgâhtan kaldırmadan iki avucunuzun içi ile okşar gibi hafifçe yuvarlayıp bolca nişasta serpin. Hamurlar ikişer ikişer üst üste koyup avuçlarınızın içi ile bastırın; alttaki hamuru üste çıkarıp tekrar bastırın. Hepsini bastırdıktan sonra, hamurların kenarlarındaki nişastaları fırça ile süpürür üzerilerine nemli kalınca bir bez kapatın. 20 dakika kadar daha dinlendirdiğiniz hamurları, merdane ile, teker teker, sürekli kenarlara bastırarak, 20 cm. çapında açın. Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 8-10’ar istifleyin. Kenarlarındaki nişastaları fırça ile alıp hamurların üzerine yine nemli bir bez örtün. Hamurlar bu kez 45 dakika kadar dinlenecek. Dinlenen hamurların her birini tezgâhın üzerine alıp nişasta serptikten sonra avuçlarınızın içi ile kenarlarına bastıra bastıra yassılaştırın. Daha sonra merdane ile, yine kenarlara bastırarak 60 cm. çapında açın. Hazırlanan yufkaları teker teker oklavaya sarın. Bu ilk sarma sırasında yufkaların arasına bolca nişasta serpmeyi ihmal etmeyin. Oklavayı iki kenarından çok sıkı tutup kuvvetlice ileri-geri silindir gibi yuvarlayın. Yufkaları tezgâhın üstüne teker teker serin; bu arada yufkaların üzerine püskürtürcesine nişasta serpin. Sonra yufkaların hepsini birden oklavaya sarın; yine oklavayı kuvvetlice ileri-geri yuvarlayıp yufkaları büyütmeye çalışın. Yufkaların hepsini birden oklavaya sarıp yuvarlama ve aralarına püskürtürcesine nişasta serpip teker teker tezgâha serme işlemini iki kez daha tekrarlayın. Her sarışta en alttaki üç yufkayı en üste getirerek yufkaların hepsinin aynı incelikte olmasını sağlayın. Böylece yaklaşık 80-90 cm. çapında sigara kâğıdı inceliğinde yufkalar elde edebilirseniz, damağa hoş gelecek bir baklava için en önemli malzemeyi hazırlamış olursunuz. Cevizli baklava ve Fıstıklı baklava: Malzemesi: Hazırlanmış olan yufkalar, 300 gr. öğütülmüş ceviz içi,veya fıstık içi 350 gr. 500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta). Şerbet için 1200 gr. toz şeker, 800 gr. su, Yarım limonun suyu. Yapılışı: Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın. Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın. Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın. Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini veya fıstık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, cevizin veya fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın. Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin. Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek,çok keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin. Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün. Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin. Not: Ceviz yerine harç olarak aynı miktarda öğütülmüş antepfıstığı içi kullanırsanız, fıstıklı baklava yapmış olursunuz. herkese afiyet seker olsun Hayirli Bayramlar Dilerim Hepinize Kucak Dolusu Sevgiler:)

4 yorum:

hamarat ablam dedi ki...

Ellerine sağlık canım,İyi bayramlar diliyorum.sevgiler.

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar canim cok güzel nar bibide kizarmis ellerine saglik .Simdiden huzur dolu hayirli bayramlar .

mormenekselerr dedi ki...

ablacım senin ve ailenin bayramı mübarek olsun bayramda nöbetim var uğrayamam diye şimdiden kutlayım dedim ellerine sağlık baklava harika gözüküyor

Cali dedi ki...

Merhaba canim uzun zamandir görüsemedik umarim iyisindir.
Baklavalar muhtesem görünüyor.Ellerine saglik.
Güzel bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler
Cali